Eldpotatis

Detta är ett ganska simpelt men ändå annorlunda och väldigt bra recept. Man kan göra oändligt många variationer, bara ens fantasi sätter gränserna. För att laga dessa behöver man en eld med mycket glöd. Sedan kan du koka/steka eller fixa någonting annat under tiden som dessa blir tillagade. Receptet blev framarbetat efter att ha ätit eldpotatis utan smaksättning. Om du vill går det att göra med eller utan smak.

 

glödpotatis

Eldpotatis recept

 

  • Potatis
  • Eventuell smaksättning
  • Tandpetare eller folie

Förslag på smaksättning

 

  • Ägg
  • Lax
  • Purjolök
  • Svartpeppar
  • Dill

laxpotatis

 

P1070442

Eller

  • Riven ost
  • Ägg
  • Skinka
  • Lök
  • Tomat

P1070440

 

Eller

  • Fetaost
  • Spenat
  • Vitlök
  • Ägg

Eller

  • Köttfärs
  • Lök
  • Vitlök
  • Persilja
  • Ev. ägg

P1070438

Eller

  • Ägg
  • Salt
  • Peppar

 

elden

 

Gör så här:

  1. Fixa till en ordentligt bra brasa och låt den brinna så att ni får fin och mycket glöd.
  2. Skär av en topp av potatisen och spara den.
  3. Gröp ur potatisen med hjälp av en sked, akta så du inte gör hål rätt igenom potatisen. Med en väldigt tunn vägg kommer du kunna fylla med mer smet och det går snabbare att tillaga.
  4. Rör ihop den fyllning du vill ha. Hacka allt smått så smeten inte blir så klumpig.
  5. Fyll dina potatisar med smaksättningen och sätt på locken igen med hjälp av tandpetare eller klä in potatisen med folie.
  6. Lägg in potatisarna i glöden och vänd på de lite då och då.
  7. Kolla när potatisarna är klara och akta så du inte bränner dig.

urgröpt mat i eld  P1070441